Bijbeljaar – Lessenserie

Bijbeljaar – Lessenserie

Courses Info

Bijbeljaar 2016 – Lessenserie

 

De verschillen tussen leerlingen op Nederlandse scholen zijn groot als het aankomt op Bijbelkennis. Sommige leerlingen, zeker leerlingen met kerkelijk meelevende ouders, kennen veel verhalen. Anderen kunnen nauwelijks een Bijbels verhaal opnoemen. Toch is er ondanks dit verschil ook een belangrijke overeenkomst. Leerlingen vinden de verhalen uit de Bijbel vaak prachtig. Deze lessenserie gaat hier van uit.

De lessenserie is geschreven voor leerlingen van groep 6-8, maar is met wat aanpassingen ook bruikbaar in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Gedurende vijf lessen gaan leerlingen aan de slag met het Bijbelgedeelte dat zij het mooiste vinden. Ze zoeken het op in verschillende bijbels, ze bekijken wat kunstenaars hierover geschilderd hebben en denken ondertussen na over de vraag waarom zij dit Bijbelgedeelte zo mooi vinden. In deze lessenserie, waarin schilderkunst een belangrijke plaats inneemt, mag een eigen schilderij natuurlijk niet ontbreken. Doordat leerlingen gedurende langere tijd en via verschillende opdrachten met een Bijbelgedeelte aan de slag gaan leren zij betekenissen in een Bijbelgedeelte te ontdekken. Tijdens de lessenserie leren de leerlingen tegelijkertijd het een en ander over de achtergronden bij de Bijbel en denken zij na over de vraag waarom de Bijbel voor veel mensen zo’n belangrijk boek is en welke waarde de Bijbel voor hen heeft.

De lessenserie kan via de site van Refo500 gedownload worden, maar is ook hier te vinden.

Lessenserie over de Bijbel n.a.v. bijbeljaar

 

Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, en de HGJB zijn blij dat er voor het Bijbeljaar 2016 een product ontwikkeld is dat zich via leraren richt op leerlingen in het (basis)onderwijs. Verus laat in het kader van het Bijbeljaar 2016 van Refo500 een onderzoek naar het Bijbelgebruik op christelijke scholen uitvoeren. De HGJB bracht een aantal jaar geleden de godsdienstmethode BijbelWijs op de markt. Corina werkt(e) aan zowel het onderzoek van Verus als aan de methode BijbelWijs mee..

 

verus-logo-web.pngHGJB.png